België: Open Vld start met euthanasie-offensief

Publié le par cb

Met liefst vijf wetsvoorstellen over euthanasie gaat Open Vld volle kracht voorwaarts met haar ethisch offensief. Het opvallendste voorstel verplicht ook katholieke ziekenhuizen om euthanasie als mogelijkheid aan te bieden, een liberale eis waar CD&V en Open Vld al tijdens de formatie over botsten.

Na de paasvakantie pakt Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht uit met vijf wetsvoorstellen die de huidige euthanasiewet moeten ondersteunen en uitbreiden. Het heikelste van zijn voorstellen moet de toegang tot euthanasie in alle ziekenhuizen, dus ook de katholieke, mogelijk maken. "Een geneesheer kun je niet verplichten om euthanasie uit te voeren, een instelling kun je wel opleggen om de mogelijkheid te bieden tot euthanasie", verklaart De Gucht. "Het is compleet absurd dat mensen geen euthanasie kunnen plegen omdat ze in een bepaald ziekenhuis liggen."

Concreet zouden er onafhankelijke geneesheren komen in elk ziekenhuis die de patiënten en artsen zouden bijstaan bij euthanasie. Die artsen, die bijgevolg ook in katholieke ziekenhuizen kunnen werken, krijgen een opleiding zodat ze alle pijnpunten omtrent euthanasie kennen. "Ze krijgen een cursus waarin bepaalde situaties worden gesimuleerd, zodat ze emotioneel voorbereid zijn op hun werk", zegt Jean-Jacques De Gucht. "Zo kunnen ze ingeschakeld worden als een informatiebron voor arts én patiënt. Alleen als het echt niet anders kan, grijpen die onafhankelijke artsen in, zodat de patiënt altijd en overal recht kan hebben op euthanasie."

Met zijn wetsvoorstel heropent De Gucht junior een discussie die vader Karel De Gucht al aan de onderhandelingstafel voerde, maar niet kon beslechten. CD&V en cdH eisten toen extra geld voor palliatieve zorg. Daaraan koppelde huidig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht de voorwaarde dat het regeerakkoord uitdrukkelijk moest vermelden dat in alle ziekenhuizen euthanasie kan worden gepleegd. De onderhandelaars geraakten er echter niet uit, waardoor de ethische thema's onvermeld bleven in het regeerakkoord.

De andere wetsvoorstellen van Open Vld hebben betrekking op de wilsbeschikking, euthanasie voor minderjarigen, hulp bij zelfdoding en de verschaffing van middelen voor euthanasie. Toch lijkt een meerderheid voor deze lawine aan liberale wetsvoorstellen vooralsnog niet in de maak. PS en MR willen het debat gerust voeren, maar lijken niet geneigd om ineens overstag te gaan om euthanasie voor minderjarigen of dementerenden goed te keuren. CD&V blijft erbij dat er een herenakkoord bestaat waarin de meerderheidspartijen overeenkwamen om geen ethische voorstellen in te dienen die de meerderheid uit elkaar spelen. (Tine Peeters)

De Morgen

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article