Belgique: levensbeschouwing artsen beïnvloedt euthanasiebeslissing niet meteen

Publié le

BRUSSEL (RKnieuws.net) - Artsen worden vaak beïnvloed door hun levensbeschouwing wanneer vrijblijvend hun mening wordt gevraagd over beslissingen over het levenseinde. Maar wanneer ze in een specifiek geval echt een beslissing moeten nemen over euthanasie, speelt die levensbeschouwing minder een rol. Dat blijkt uit een onderzoek van de groep Zorg rond het levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De VUB-onderzoekers werkten mee aan een internationale studie over medische beslissingen aan het levenseinde door artsen uit België, Nederland, Zwitserland, Denemarken, Zweden en Australië. Daaruit blijkt dat wanneer het om het stopzetten van een mogelijke levensverlengde behandeling, of om een verhoogde pijnbestrijding die het leven van de patiënt mogelijk inkort, de verschillen tussen katholieken, protestanten, vrijzinnigen en niet-gelovigen niet zo groot zijn.

Maar wanneer het gaat over het gebruik van letale middelen, waarbij actief een einde wordt gemaakt aan het leven van de patiënt, zijn de verschillen een pak groter. Religieuze artsen aanvaarden dit veel minder dan niet-religieuze artsen.

Toch blijkt dat de levensbeschouwing van de arts eerder invloed heeft op de visie van die arts, dan op zijn handelingen. (tb) Geplaatst door Theo Borgermans op dinsdag 8 april 2008 om 10:10u (Bron: DM)

 

 

Commenter cet article