Belgique: Minister Dewael: Zoeken naar een concensus over euthanasie

Publié le par cb

 

BRUSSEL (RKnieuws.net) - Om de sociaal-economische problemen en de staatshervorming te kunnen aanpakken, is een goede sfeer nodig binnen de regering. Die wordt nu vertroebeld door de nieuwe discussie over euthanasie. Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael: "Het regeerakkoord zegt met opzet niets over de ethische dossiers. Discussies over ethische kwesties zoals euthanasie moeten in het parlement worden gevoerd".

Waar zich een alternatieve paarse meerderheid tegen de CD & V aankondigt? "Daar ben ik niet van overtuigd en dat is ook niet meteen de bedoeling. Het debat over euthanasie is verkeerd aangezet. Wanneer wij als Open Vld initiatieven nemen in ethische dossiers, overleggen wij eerst met de andere meerderheidspartijen. Dat lijkt me vanzelfsprekend, we zijn hoffelijk én loyaal. Wij zoeken niet naar een wisselmeerderheid, wel naar een zo groot mogelijke concensus. Men spreekt in verband met euthanasie over een tegenstelling tussen Open Vld en CD & V. Men vergeet dat ook MR en PS daar anders over denken dan ons. Ik pleit ook voor de vrijheid van stemming, zonder partijdiscipline, ook niet binnen Open Vld. Trouwens, ook Leterme zegt dat het debat moet gevoerd worden. Dat vind ik een heel open houding".

Kortom, het was een storm in een glas water? "De euthanasie van Hugo Claus heeft het debat opnieuw aangewakkerd. Waar het ons om gaat, is het recht op zelfbeschikking. Dit houdt de vrije keuze voor euthanasie in. Maar we hebben evenveel respect voor wie niet voor euthanasie kiest. We moeten die keuzevrijheid garanderen en er ook voor zorgen dat keuzes gerespecteerd worden". (tb)

Geplaatst door Theo Borgermans op maandag 7 april 2008 om 15:05u (Bron: Het Belang van Limburg)

 

Commenter cet article